Ga het doen!

Om echt in actie te komen heb je persoonlijk leiderschap nodig. Je moet leiding kunnen geven aan jezelf, misschien wel moeilijker dan leiding geven aan je medewerkers. Gisteren volgde ik een masterclass persoonlijk leiderschap, daar ontdekte ik opnieuw dat het belangrijk is om gezond te zijn. Een gezonde geest in een gezond lichaam, zo werd dat immers vroeger al benoemd.

Wanneer je leiding wilt krijgen over jezelf is het van belang dat je jouw prefrontale cortex in goede conditie houdt. Het voorste puntje van je brein is betrokken bij cognitie, bijvoorbeeld bij het aanmaken van doelen en subdoelen. Het zorgt ervoor dat je niet impulsief reageert op gebeurtenissen, maar een keuzefase inbouwt tussen stimulans en respons. Eerst denken dan doen.

Om je brein gezond te houden dien je rekening te houden met de volgende vier punten:

- Houd je lichaam gezond door voldoende te bewegen en slapen en gezond te eten
- Zorg voor een uitgerust werkgeheugen door regelmatig pauzes te nemen en niet te multitasken
- Houd overzicht op je werkzaamheden
- Werk gefocust, bijvoorbeeld in bloktijden en mediteer of verdiep je eens in mindfulness

Met dat gezonde brein is je lichaam in staat om nieuwe neurale paden in je hersenen aan te leggen. Nieuwe geautomatiseerde gedragsvormen, oftewel nieuwe gewoontes aan te leren.
Om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen is het belangrijk om eerst te bedenken wat je moet opgeven voor deze nieuwe gewoonte en of dat het ├ęcht waard is. Wanneer je hebt besloten dat je een nieuw neurologisch pad wilt aanleggen, ga je op de volgende manier te werk:
1. Bedenk wat je nodig hebt om succesvol te kunnen starten met de nieuwe gewoonte. Ontbreekt het wellicht nog aan kennis of kunde? En heb je voldoende motivatie?
2. Zet de nieuwe gewoonte minimaal 2 maanden door, die tijd is echt nodig om het nieuwe neurologische pad aan te leggen.
3. Zorg dat je elke dag een reminder krijgt om het gedrag door te zetten. Hang briefjes op of deel je doel met andere mensen. Voor veel mensen is een coach een handige stok achter de deur.

Veel succes!#voorjezelfbeginnen #jedromenwaarmaken #vanwerknemernaarondernemer #reorganisatie #ontslag #nieuwebaan #ondernemer #eigenbedrijf #eigenbaas #outplacement #transitievergoeding